Motorrijlessen

 

Motorrijden staat voor veel mensen symbool voor vrijheid en sensatie. Ook jij kunt je motorrijbewijs halen!

Welk rijbewijs je kunt halen is afhankelijk van je leeftijd. Voor je eerste motorrijbewijs moet je 3 examens doen: Voertuigbeheersing (AVB), Verkeersdeelneming (AVD) en theorie. 

Vanaf 17 jaar kun je examen doen voor je motortheorie, dit certificaat blijft 1½ jaar geldig. Zonder autorijbewijs heb je dit certificaat altijd nodig om motorrijlessen te volgen. Heb je je autorijbewijs al, dan kun je er voor kiezen te wachten met je theorie-examen tot je toe bent aan het examen Verkeersdeelneming.

Voor de motorrijlessen kunnen wij je een helm, motorjas, motorbroek en handschoenen lenen. Zelf dien je te zorgen voor stevige schoenen. Natuurlijk mag je ook zelf motorkleding meenemen, als je dat al hebt. Aan het eind van de maand ontvang je een factuur voor de lessen die je hebt afgenomen.

 

18 jaar → A1-rijbewijs:

Vanaf 18 jaar mag je rijlessen nemen voor je A1 motorrijbewijs. Je rijdt dan op een lichte motor van 125cc. Wij hebben hiervoor de Honda CB125R. Wanneer je examen doet, moet je alle drie de examens afleggen, namelijk theorie, voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. 

 

 

19-20 jaar →A2-rijbewijs:

Ben je al in het bezit van een A1-rijbewijs, dan mag je op je 19e beginnen met rijlessen op de middelzware motor.

Wij hebben hiervoor een Honda CB500 met ABS. Je hoeft dan alleen nog een examen Verkeersdeelneming af te leggen.

Heb je nog geen motorrijbewijs, dan mag je op je 20e motorrijlessen nemen op deze motor.

Je moet dan het theorie-examen, het examen Voertuigbeheersing en het examen Verkeersdeelneming afleggen.

Na 2 jaar kun je dan, na een examen Verkeersdeelneming, overstappen op de zwaarste categorie motor.

 

 

22-24 jaar→ A-rijbewijs:

Ben je al in het bezit van een A2-rijbewijs, dan mag je op je 22ste beginnen met rijlessen op de zwaarste motor.

Wij hebben hiervoor een Yamaha MT07 en een Honda CB650R.

Je hoeft dan alleen een examen Verkeersdeelneming af te leggen.

Heb je nog geen motorrijbewijs, dan mag je met 24 jaar beginnen met lessen op de zwaarste categorie motor voor het rijbewijs voor onbeperkt vermogen. Je moet dan wel het theorie-examen, het examen Voertuigbeheersing en het examen Verkeersdeelneming afleggen.

 

 

 

 

Code 80 regeling

De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

 Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.

Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.